I ara la calor!!!

tomates 

Ja tenim l’estiu a sobre, l’astronòmic i el meteorològic. És el moment de màxima expansió de la natura i és clar també de l’ésser humà. Els vegetals arriben a la seva plenitud, el dia és més llarg, estem més hores a l’aire lliure (o hauriem d’estar-ho) i en general ens movem més.

 

Aquesta és l’època en que hem d’alleujar més la nostra dieta, l’hem de fer menys pesada que en els mesos del fred, els aliments frescs i fàcils de digerir seran els més indicats. El menjar lleuger serà el nostre aliat en els dies calurosos que ens esperen, fruites de temporada, verdures, peix de la mediterrània, aigua a dojo...

No ens podem queixar, la mediterrània ens abasteix d’una gran quantitat de fruites i verdures per triar. Ara bé, com sempre tindrem en compte dues senzilles regles d’or: aliments de temporada i de proximitat. Això vol dir que no tindrà gaire sentit menjar mandarines el mes juliol o prendre mangos a la costa catalana, com tampoc ens serà gaire beneficiós, en època de calor, abusar d’aliments de natura clàrament calenta com l’all o el pebre.

 

L’element que correspon a l’estiu és el foc i els seus òrgans són el cor i el budell prim. Per la seva pròpia natura el foc té tendència a escalfar-se en excés, cosa que perjudica notablement les funcions dels seus òrgans; ens interessa doncs procurar mantenir una temperatura el més equilibrada possible i evitar que el nostre cor s’escalfi més del compte, altrament podria aparèixer insomni, ansietat, palpitacions o hipertensió arterial, entre molts altres desequilibris. L’alimentació doncs serà fonamental per mantenir una activitat del foc dins d’uns paràmetres raonables.

 

El gust que correspon al foc és l’amargant. Tots els aliments amargants el tonifiquen, ara bé, durant aquesta estació ens interessen els amargants frescs com per exemple dent de lleó, xicoires o enciams. Els amargants més calents, tipus cafè o ametlles torrades, tindrien un efecte massa extrem pel cor i podrien produir un sobre-escalfament d’aquest òrgan.

 

Alimentens convenients durant l’estiu:

 

Fruites i verdures de temporada

Cereals, especialment l’arròs, el blat, blat de moro i el sègol

Tot el que provingui del mar, sense oblidar les algues

Llegums en menor quantitat que als mesos més freds, sent les més indicades les llenties, soja i azukis

Sucs de síndria i meló que ens aliviaran molt qualsevol ansietat

Te verd especialment

Germinats

Fruita seca sense torrar

Llavors: sèsam, pipes de girasol i carbassa

 

Els aliments els cuinarem lleugerament i sempre mantidrem una proporció adequada entre els cuinats i els crus.

En qualsevol època de l’any convé prendre en cada àpat aliments cuinats i crus, a l’estiu predominaran les coccions lleugeres i més crues, i a l’hivern hem de canviar aquesta proporció, procurant que predominin els aliments cuinats.

 

I per acabar vull recordar que l’alegria és l’emoció del cor, així doncs, mantenir una dieta que equilibri aquest òrgan serà àltament beneficiós per al nostre estat d’ànim.

 

Bon estiu!!!

Dietètica Xinesa

Un dels pilars de la Medicina Tradicional Xinesa (MTX), i una de les formes més fàcils i útils de tractar un munt de malalties, és la dietoteràpia.


Per tot aquell que s’hagi acostat algun cop a la MTX, sigui com a pacient, sigui per pura curiositat, haurà observat que el diagnòstic té molt de "parte meteorològic". La cosmologia xinesa explica de manera clara com els humans som una rèplica del cosmos i estem sotmesos a les seves mateixes lleis; el que val pel macrocosmos -l’univers- és vàlid també pel microcosmos –l’home-.


Per la MTX la nutrició es contempla, no tant des de l’aport de proteïnes, hidrats de carboni o greixos, sinó més aviat per la funció energètica que suposa l’aliment quan l’ingerim. Quan mengem fem molt més que prendre minerals o vitamines, l’acte de l’alimentació suposa una baula que enllaça la vida amb la vida. El principi vital de l’aliment, el seu Qi, passa a formar part de l’home, l’alimenta, el conforma i li dona vida. Això explica el perquè des de l’òptica de la MTX, no és bo abusar d’aliments desnaturalitzats i morts energèticament parlant, em refereixo a envasats, congelats, enllaunats..., que si bé són aliments que podem conservar els seus principis químics, des del punt de vista energètic són aliments morts.

Espai Lasal

 

Tlf. 93 408 99 22

 

c/ Casanova 75

 

08011 Barcelona

GINAC

 

Tlf. 934 646 946

 

Riera Matamoros 90, baixos

 

08911 Badalona

 

Centre de Shiatsu


c/ Nou 16, 2on pis


17100 La Bisbal d'Empordà