Ha arribat la tardor, Cuidem el metall!!

tardor

 

Enfortim el nostre cos i preparem-lo pel curs que ens espera a través de l’alimentació energètica basada en la medicina tradicional xinesa.

Després de l’estiu, predomina la sequetat interna, és per això que ens serà molt útil prendre algunes precaucions per encarar una tardor.

- Coure més els aliments que a l’estiu

- Fer guisats i coccions a pressió

- Preferir els aliments de temporada i especialment els de color blanc ja que aquest és el color del metall

- Afegir Kuzú a les nostres sopes

- Disminuir els aliments freds, els crus i els que provoquin flema com els làctis o el sucre

 

Aliments que ens tonificaran el pulmó i budell gruixut:

- Arròs

- Tot el que creix sota terra (naps, pastanagues, arrel d’api, cebes…)

- Vegetals rodons com la carbassa, cebes, bròquils…

- Proteïnes en general

- Peres

- Picants com el gingebre, farigola, canyella, all, rabes…

 

I recordem que la taronja, la llimona i l’àcid en general poden introduir el fred més endins, per dispersar el fred res millor que un deliciós vi d’espècies

Vi d’espècies: vi negre, pebre, clau, canyella i mel. Prendre-ho calent o tèbi.

Enfortirem els Pulmons en cas de tos i mucositat diluint una cullerada sopera de rel de lotus en una mica d’aigua, ho bullim 3 ó 4 minuts i hi afegim si volem sal, tamari o gingebre.

Dietètica Xinesa

Un dels pilars de la Medicina Tradicional Xinesa (MTX), i una de les formes més fàcils i útils de tractar un munt de malalties, és la dietoteràpia.


Per tot aquell que s’hagi acostat algun cop a la MTX, sigui com a pacient, sigui per pura curiositat, haurà observat que el diagnòstic té molt de "parte meteorològic". La cosmologia xinesa explica de manera clara com els humans som una rèplica del cosmos i estem sotmesos a les seves mateixes lleis; el que val pel macrocosmos -l’univers- és vàlid també pel microcosmos –l’home-.


Per la MTX la nutrició es contempla, no tant des de l’aport de proteïnes, hidrats de carboni o greixos, sinó més aviat per la funció energètica que suposa l’aliment quan l’ingerim. Quan mengem fem molt més que prendre minerals o vitamines, l’acte de l’alimentació suposa una baula que enllaça la vida amb la vida. El principi vital de l’aliment, el seu Qi, passa a formar part de l’home, l’alimenta, el conforma i li dona vida. Això explica el perquè des de l’òptica de la MTX, no és bo abusar d’aliments desnaturalitzats i morts energèticament parlant, em refereixo a envasats, congelats, enllaunats..., que si bé són aliments que podem conservar els seus principis químics, des del punt de vista energètic són aliments morts.

DOHMEN

 

Tlf. 93 408 99 22

 

c/ Casanova 75

 

08011 Barcelona

GINAC

 

Tlf. 934 646 946

 

Riera Matamoros 90, baixos

 

08911 Badalona

 

Centre de Shiatsu


c/ Nou 16, 2on pis


17100 La Bisbal d'Empordà