Per fi la primavera!!!

La primavera és l’estació de l’any on l’energia del fetge és la predominant, és una època on tot tendeix a créixer, a sortir a l’exterior. Les llavors germinen i creixen, el dia s’allarga, el sol escalfa més..., però també és el moment en que una sèrie de trastorns que afecten directament el fetge es manifesten més fàcilment.

 

Tots coneixem el síndrome de l’astènia primaveral, que sovint és el resultat d’un cos massa carregat de toxines al qual li és difícil encarar el moviment energètic que suposa la primavera.

 

Durant aquesta època és ideal augmentar el consum de vegetals, especialment els de fulla verda, i   disminuir el consum d’aliments de natura més Yang, que durant l’hivern ens hauran ajudat a escalfar el nostre cos. Convé doncs, evitar la carn -la vermella especialment- el picant, els embotits, els greixos en general, l’alcohol, el cafè...

 

Si voleu que el pas d’una estació a l’altra no resulti una càrrega massa feixuga per l’organisme preneu nota:

 

Aliments que ens convenen durant la primavera:

 

- Vegetals, especialment els de fulla verda

- Aliments que tonifiquen la melsa com els cereals, o els llegums

- Els germinats de qualsevol classe

- Les algues i el peix en general

- Tota la fruita de temporada com les maduixes, albercocs...

- Els aliments àcids moderadament (cal recordar que una mica d’àcid tonifica el fetge, massa el debilita)

- Aliments neutres i d’energia lleugerament fresca, i també els picants, si ens notem una mica “estancats”

 

I ara algunes receptes.

 

Si voleu netejar la sang _molt convenient en aquesta època_ res millor que prendre un te de julivert: bullim julivert en aigua durant 20 minuts, ho colem i anem bevent l’aigua que queda durant el dia.

 

Si tenim deficiència de sang, res millor que una mica de cervesa de blat, fa meravelles!!!

 

També ens pot ser molt útil un brou on hi haurem fet bullir pollastre de pagès, rel d’angèlica i pastanaga.

 

Si el que tenim és deficiència de sang macereu vi negre amb rel d’angèlica durant 40 dies a sol i serena, i prendre’n una mica cada dia.

 

Recordeu que en aquesta època els espinacs, les bledes, els enciams, les algues, el julivert, els germinats... són aliments altament beneficiosos pel nostre fetge.

 

I finalment dues regles d’or: consumir productes de temporada i de la regió on ens trobem, i també recordar que la millor manera de conservar un fetge en condicions és l’expressió creativa i el moviment, així doncs pintar, ballar, cuinar, cantar... ens ajudarà a mantenir un fetge en plena harmonia.

 

Apa doncs, fins l’estiu!!!

Dietètica Xinesa

Un dels pilars de la Medicina Tradicional Xinesa (MTX), i una de les formes més fàcils i útils de tractar un munt de malalties, és la dietoteràpia.


Per tot aquell que s’hagi acostat algun cop a la MTX, sigui com a pacient, sigui per pura curiositat, haurà observat que el diagnòstic té molt de "parte meteorològic". La cosmologia xinesa explica de manera clara com els humans som una rèplica del cosmos i estem sotmesos a les seves mateixes lleis; el que val pel macrocosmos -l’univers- és vàlid també pel microcosmos –l’home-.


Per la MTX la nutrició es contempla, no tant des de l’aport de proteïnes, hidrats de carboni o greixos, sinó més aviat per la funció energètica que suposa l’aliment quan l’ingerim. Quan mengem fem molt més que prendre minerals o vitamines, l’acte de l’alimentació suposa una baula que enllaça la vida amb la vida. El principi vital de l’aliment, el seu Qi, passa a formar part de l’home, l’alimenta, el conforma i li dona vida. Això explica el perquè des de l’òptica de la MTX, no és bo abusar d’aliments desnaturalitzats i morts energèticament parlant, em refereixo a envasats, congelats, enllaunats..., que si bé són aliments que podem conservar els seus principis químics, des del punt de vista energètic són aliments morts.

Espai Lasal

 

Tlf. 93 408 99 22

 

c/ Casanova 75

 

08011 Barcelona

GINAC

 

Tlf. 934 646 946

 

Riera Matamoros 90, baixos

 

08911 Badalona

 

Centre de Shiatsu


c/ Nou 16, 2on pis


17100 La Bisbal d'Empordà